Maden Mühendisliği Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları

Üniversitelerin Maden Mühendisliği bölümündeki taban puanları, kontenjan bilgisi ve başarı sıralamasını bu alanda inceleyebilirsin.

Üniversite Taban Puanları

2023 YKS verilerine dayanmaktadır. Birden fazla üniversite ve bölüm seçerek karşılaştırabilirsin.

Filtreleri Temizle
Maden Mühendisliği

Maden Mühendisliği

Maden mühendisliği, dünyadan doğal minerallerin çıkarılması ve bu minerallerin daha az çevresel etkiye sahip iken daha verimli, kullanıcı dostu formlara dönüştürülmesi ile ilgilenen akademik bir çalışma alanıdır. 

Maden mühendisliği; madenlerin planlanması, üretimi ve işletilmesi işlemlerini kapsayan bir mühendislik dalıdır. Maden mühendisleri madenlerde çalışanların işlerini yönetme, planlama ve koordinasyon gibi görevleri yerine getirir. Ayrıca madenlerdeki güvenlik önlemlerini geliştirmek ve madenlerdeki çevre koruma önlemlerini almak gibi görevlere de sahiptir. Günümüzde maden mühendisliği sadece cevher üretimiyle değil, seramik, yapı taşları, çimento, tünelcilik, inşaat, çevre koruma, hafriyat sektörü gibi çok değişik sektörlerle de ilgilenmektedir.

Maden mühendisliği; maden işleme, arama, kazı, jeoloji ve metalurji, jeoteknik mühendislik ve ölçme gibi diğer birçok disiplinle ilişkilidir. Bir maden mühendisi, maden kaynağının keşfi ve keşfinden fizibilite etüdü, maden tasarımı, planların geliştirilmesi, üretim ve operasyonlardan madenlerin kapatılmasına kadar madencilik faaliyetlerinin herhangi bir aşamasını yönetebilir.

Maden Mühendisliği bölümünü okumak isteyenler için bazı özellikler istenir. Maden arama, kazı çalışmaları, jeoloji ve metalurji, jeoteknik mühendislik gibi konularla bağlantılı bir bölümdür. Bu sebeple öğrencilerin matematik, fizik, kimya gibi derslere yetenekli olmaları gerekmektedir. Maden Mühendisliği bölümünden mezun olanlar yeraltı madenciliği, açık ocak madenciliği, maden jeolojisi, maden çevre yönetimi, maden finansmanı, maden yönetimi gibi birçok farklı alanda uzmanlık kazanır.

Detayları Gör

Tercih Motoru

Tercih listeni oluşturmaya başla!

İstediğin şehirdeki üniversiteleri listeleyebilir, taban puanı ve eğitim süresi gibi filtreler ile tercih listeni oluşturabilirsin.

Detayları Gör

İşverenlerin Tercihi

Aradığın cevaplar bu listede!

Hangi üniversite ve bölüm mezunları daha kolay iş buluyor? İşverenlerin tercih ettiği üniversite ve bölümleri senin için bir araya getirdik.

Detayları Gör

Maden Mühendisliği Taban Puanları

Okuyacağın bölümü seçmek de üniversite sınavına hazırlanmak ve sınava girmek kadar önemli ve heyecanlıdır. İstediğin bölümü en doğru şekilde seçmek için tercih dönemini verimli geçirmelisin. Okumak istediğin bölümle ilgili araştırmalar yapman gerekecektir. Örneğin maden mühendisliği bölümünü okumaya verdiysen ilk olarak bu bölümü ve mesleği araştırarak işe başlamalısın. Ardından maden mühendisliği taban puanları ve başarı sıralamasını öğrenerek verimli bir tercih dönemi geçirebilirsin.

Maden Mühendisliği Tercih Puanları


 

Okumak istediğin bölümü seçerken birden fazla kriteri göz önünde bulundurmalısın. Örneğin okuduğun bölümün avantajları, mezun olduktan sonraki iş imkanları ve sana uygunluğunu araştırmalısın. Maden mühendisliği mezunları yer altı ve yer üstü kaynaklarının, madenlerinin çıkarılmasında ve verimli bir halde kullanılmasını sağlamakta görev yaparlar. Maden ocaklarında, değerli kaynakların çıkarılmasından sorumlu kurumlarda çalışabilirler. Üniversitede maden mühendisliğini tercih etmeyi düşünüyorsan öncelikle maden mühendisi nedir ve ne iş yapar gibi konular hakkında araştırmalar yapmalısın. Maden mühendisliği ile ilgili ayrıntılı bilgiye maden mühendisliği nedir sayfasından ulaşabilirsin.

Maden mühendisliği kaç puan sorusu özellikle maden mühendisliği okumak isteyen öğrencilerin aklında yer eden bir sorudur. Maden mühendisliği üniversitelerin mühendislik fakültesinde yer alan bir bölümdür. Maden mühendisliği bölümü taban puanları her üniversitede farklılık gösterebilmektedir. Bu sebeple bu bölümü okumaya karar verdikten sonra hangi üniversiteleri tercih edeceğine karar vermelisin ve bu üniversitelerde maden mühendisliğinin tercih puanlarına bakmalısın. 2022 yılında Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi maden mühendisliği taban puanı 493,450 iken Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesinde İngilizce maden mühendisliği taban puanı 430,150 olmuştur. Taban puanları bir önceki yıl üniversitesi sınavı puanlarına göre belirlenir, o bölüme kabul edilen en düşük puanı ifade etmektedir. Maden mühendisliği taban puanlarına araştırırken sadece bir sene öncenin taban puanlarına bakmalısın daha önceki yıllara ait puanlar güncelliğini yitirmiştir. 

Maden Mühendisliği Başarı Sıralaması

Üniversite sınavına giren öğrenciler aldıkları puanlara göre bir sıralamaya girmiş olurlar. Sınavda kaçıncı olduğunu gösteren bu başarı sıralaması yerleşeceğin üniversiteyi belirlemede taban puanları kadar dikkate alınması gereken bir faktördür. Bazı yıllarda üniversite sınavının öğrencilerin geneli tarafından kolay veya zor algılanmasına bağlı olarak üniversite puanları değişebilmektedir. Böyle durumlarda taban puanları değişse de başarı sıralamaları daha az değişmektedir. Maden mühendisliği başarı sıralaması da üniversitelere göre farklılık gösterir. Tercih döneminde gitmek istediğin şehir ve üniversiteyi belirlerken maden mühendisliği başarı sıralamasını da dikkate alman gerekir. Bünyesinde maden mühendisliği bulunduran üniversiteleri, taban puanları ve başarı sıralamalarını göz önüne alarak listelemek puanına ve başarı sıralamana göre en doğru tercihleri yapmana yardımcı olacaktır. Maden mühendisliği de dahil olmak üzere pek çok bölümün başarı sıralaması ve taban puanları diğer aday öğrencilerin tercihlerine bağlı olarak değişebilmektedir. Bu sebeple, tercih listeni oluştururken maden mühendisliği başarı sıralaması en yüksek olan okulları listenin başına koymalısın ve listesi hem taban puanı hem de başarı sıralamasının üstünde olduğun okulları da listenin alt kısımlarında bulundurmalısın.

Maden Mühendisliği Tercih

Maden mühendisliğini tercih etmeden önce bölüm hakkında ve gitmeyi düşündüğün şehir, tercih etmeyi planladığın üniversite hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olmalısın. Bunun ilk adımı olarak hangi üniversitelerde maden mühendisliği bölümü olduğunu araştırarak başlayabilirsin. Bunun yanında üniversitelerin ders içeriklerini, hangi üniversiteyi seçmenin senin için daha avantajlı olduğunu detaylı araştırmalar yaparak öğrenmelisin. Bunların yanında maden mühendisliği taban puanları ve başarı sıralamaları da maden mühendisliği tercih listeni oluştururken bilmen gerekenlerin başında yer almaktadır. Hem maden mühendisliği başarı sıralaması hem de taban puanları her yıl değişebildiği için geçmiş yıllara ait taban puanlarının tamamen aynısı bu yıl geçerli olmayabilir. Üniversitelerin başarı sıralamaları ve taban puanları diğer öğrencilerin tercihlerine bağlı olarak değişebileceği için riski en aza indirecek şekilde maden mühendisliği tercih listeni oluşturmalısın. Listenin ilk sırlarında taban puanın ve başarı sıralaman tam olarak tutmuyor olsa da gitmek istediğin şehirdeki üniversitelere yer vermelisin. Bu yılki üniversite taban puanları geçmiş yıllardan farklı olabilir ve kaçırma ihtimalin olan bir okula yerleşebilirsin. Bu durum tersi için de söz konusu olabilir, çok rahat gireceğini düşündüğün bir okulu değişen taban puanları ve başarı sıralamaları yüzünden kaçırabilirsin. Böyle bir durum yaşamamak için de maden mühendisliği sıralama ve taban puanı senin rahatlıkla girebileceğin bir okulu da tercih listenin sonlarına eklemelisin.

Maden Mühendisliği Kontenjan

Üniversite tercihleri yapılırken genellikle en az üzerinde durulan kısım bölümlerin kontenjanlarıdır. Maden mühendisliği kontenjan listesi her üniversitede farklılık gösterirken, yıldan yıla da farklılık gösterebilir. Tercihlerini yaparken maden mühendisliği üniversite puanları yanında kontenjan durumunu da kontrol etmen gerekir. Hangi okullarda maden mühendisliği bölümünün olduğunu ve detaylı bilgileri üniversiteler sayfasında bulabilirsin. Maden mühendisliği bölümü olan üniversiteleri belirledikten sonra 2023-2024 eğitim yılı için açılacak kontenjan sayısını öğrenebilirsin. Üniversite tercihlerini yaparken kontenjan bilgisini ikinci plana atmamalısın. Maden mühendisliği kontenjanı diğer okullardan daha fazla olan bir üniversiteyi tercih etmek maden mühendisliğini orada okuma şansını arttıracaktır. Geçen seneki taban puanına göre yerleşme ihtimalinin düşük görüldüğü bir okula artan kontenjanlar sayesinde girebilirsin. Bir önceki yılın taban puanlarını, başarı sıralamalarını ve kontenjanlarını bilip bu yılki açılacak kontenjan ile kıyaslamak seni tercih döneminde rakiplerinin önüne geçirecek bir hamle olabilir.