Kalite Sistem Mühendisi Nedir?

Kalite Sistem Mühendisi Nedir?

Kalite Sistem Mühendisi Ne Demek?

Kalite sistem mühendisi üretim ortamındaki ürün ve kuruma ait bütün süreçlerin tutarlı olduğundan ve hem endüstriyel standartların hem de müşteri standartlarının yanı sıra yasal talepleri karşıladığından emin olmak için periyodik ve ayrıntılı kalite kontrolü yapan kişidir. Hizmet ve üretim sektörlerinde süreçler değişiklik gösterdiği için kalite sistem mühendisinin görev tanımı içerisinde de değişiklikler olabilmektedir. Kalite sistem mühendisi, proseslerdeki zayıf noktaların, problemlerin tespitinde ve giderilmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Kalite sistem mühendisinden kuruluşta kalite konusunu derinlemesine incelemesi, temel sorunları ve aksamaları tespit ederek ortadan kaldırılmasına katkıda bulunması beklenmektedir.

Kalite Sistem Mühendisi Ne İş Yapar? Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

Kullanılan her türlü aracın ve malzemenin kontrolü, testleri ve bütün personelin güvenlik gereksinimlerinin karşılanması kalite sistem mühendisi görevleri arasındadır. Özellikle üretim sürecini tedarik aşamasından başlamak üzere sonuna kadar takip ederek belgelemek, kalite sistem mühendisi ne iş yapar sorusunun en önemli cevabıdır. Kalite kontrol standartlarının oluşturulması ve yönetimi, değerlendirme sürecinin geliştirilmesi ve sürdürülebilirliğinin sağlanması bu alanda çalışan kişinin en önemli görevleri arasındadır. Ayrıca süreç iyileştirme önerilerinde bulunmaları ve ulusal kalite sistemi ölçütlerini sürdürmek de kalite sistem mühendisi sorumlulukları arasında yer alır. Görevleri şu şekilde detaylandırılabilir:

  • Ürün kalitesinin test edilmesi,
  • Tüm süreçlerde hijyen şartlarının sağlanması,
  • Personel standartlarının belirlenmesi,
  • Kalite konusunda müşteri temsilciliği ve müşteri şikayetleri için danışmanlık sağlaması,
  • Test ölçüm cihazlarının kullanılması,
  • Uygunsuzlukların ve risklerin tespiti, düzeltmeler için sevk ve idarenin yapılması, tamamlanan faaliyetlerin etkililiğinin kontrol edilmesi,
  • Kuruluşun uymak zorunda olduğu ISO 9001, AS9100 gibi Kalite Yönetim Sistem ve Çevre Yönetim Sistem standartlarına uygunluğu, uygun olma durumunun devamlılığı ve etkinliğinin izlenmesi; değerlendirerek düzenli olarak raporlama yapılması,
  • Personelin kalite ve çevre sistemleri konusunda gerektiği şekilde eğitilmesi,
  • Ürünlerin tasarımı ve yeni teknoloji kazanımı aşamalarında proje çıktılarının ve sözleşme, şartname gibi süreç gereksinimlerinin kurumsal yapıya uygunluğunun sağlanması,
  • Kuruluş prosedürlerinin uygulanması için proje kalite planlarının hazırlanması, tedarik, üretim, test, teslimat ve kullanım aşamalarına uygun adımlarda değerlendirilmesi ve denetlenmesi,
  • Kaliteyi etkileyecek alanlarda tedarikçilerin tespiti ve çalışma performansının değerlendirilmesi,
  • Saha ekibinin kalite sistem gereksinimlerine bağlı kalmasını sağlamak için iyi üretim uygulamalarını teşvik etmesi,
  • Kayıt / arşiv koordinasyonunun sağlanması,
  • Fiziksel ve elektronik doküman kontrol sisteminin kalite yönetim sistemi ile uyumlu biçimde taranması, sürdürülmesi ve yönetilmesinin sağlanması.

Kalite Sistem Mühendisi Olmak için Hangi Eğitimi Almak Gerekir?

Lisans bölümü olarak kalite sistem mühendisliği eğitimi bulunmamaktadır. Ancak dünyada kalite sistem mühendislerinin büyük bir çoğunluğu Endüstri Mühendisliği , Elektrik-Elektronik ve Makine Mühendisliği gibi farklı mühendislik alanlarında lisans derecesine sahiptir. Yüksek lisans derecesinde de Kalite ve Uygunluk Değerlendirme Mühendisliği, Kalite ve Üretim Yönetimi ve Kalite Mühendisliği bölümleri mezunları da bu alanda istihdam edilmektedir. Üniversite eğitiminin yanı sıra işverenler ISO; 9001, 14001, 18001, 27001, 50001 gibi kalite yönetim standartlarına dair bilgi ve eğitim sertifikası talep edebilmektedir. Kalite sistem mühendisi için tecrübe oldukça önemlidir. Daha önce kalite sorumlusu, kalite güvence sorumlusu gibi pozisyonlarda çalışan adayların kariyerlerine kalite sistem mühendisi olarak devam ettiği görülmektedir.

Kalite Sistem Mühendisi Olmak için Gereken Şartlar Nelerdir?

Kalite sistem mühendisi, mühendislik bilimlerinin perspektifini ve kavramlarını kullanarak ürünlerin ve tüm süreçlerin kalitesini belirler, kontrol eder, planlama ve kontrol sistemlerinin tasarlayarak geliştirmeler ve uygulamalar yapar. Dolayısıyla kalite sistem mühendisi teknolojik ve fonksiyonel olarak sistem tasarımı yapabilmeli, ürün ve süreçlerle alakalı kontrolde ve kalitenin belirlenmesinde kullanılacak parametreleri tasarlamalıdır. Ulusal ve uluslararası standartlara hakim olmak ve uygulama bilgisi, kalite sistem mühendisleri için en önemli konulardan biridir. ISO 14001 – Çevre Yönetim Sistemi, OHSAS 18001 – Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi, ISO 50001 - İş Sağlığı ve Güvenliği Standardı, ISO 27001– Enerji Yönetim Sistemi bu standartlardan bazılarıdır. Kalite sistem mühendisi ürün tasarımından ilk üretim sonrası ilk ürünün kalitesine kadar ürün güvencesinin sağlamak, araçların ve ürünlerin kalite testleri için ilgili üretim personeli ve mühendislerle etkili bir iletişim kurmakla sorumludur. Bir kalite sistem mühendisi özetle çalıştığı kuruluşun kalite sisteminin verimliliğini sağlayacaktır. Kaliteyle ilgili tüm ölçüm cihazlarının nasıl kalibre edildiğinden, tüm verilerin nerede ne şekilde muhafaza edildiğine kadar kalite performansına etki eden bütün konularda bilgi sahibi olmalıdır.

Kalite Sistem Mühendisi İşe Alım Şartları Nelerdir?

İşe alım şartları, kuruluşların faaliyet alanına göre değişebilmektedir. Ancak genel olarak kalite konusunda tecrübe sahibi ve faaliyet alanına uygun mühendislik alanlarından mezun olan adaylar tercih edilmektedir. Kalite sistem mühendisi iş tanımı göz önünde bulundurularak kalite sistem mühendisinin karşılaması gereken şartlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Ayrıntılara dikkat eden, güçlü organizasyon becerisine sahip olmak.
  • Dinamik ortamda bağımsız ve aynı zamanda ekip üyesi olarak çalışabilmek, inisiyatif alabilmek.
  • Etkili yönetim, etkin iletişim ve raporlama becerilerine sahip olmak.
  • İyi derece bilgisayar ve dokümantasyon programları kullanabilmek, veri tabanı yönetim sistemini çalıştırabilmek.
  • Risk yönetimi becerilerine dair FMECA, ISO 14971:2007/'12 gibi bilgilere ve eğitimlere sahip olmak.
  • Yurt içi ve yurt dışı seyahat engeli bulunmamak, farklı yabancı dil becerilerine sahip olmak.
  • Kalite modülü kullanabilmek.
  • İç tetkiklerin yönetimi konusunda tecrübeye sahip olmak.
  • IATF 16949 Kalite Yönetim Sistemi hakkında bilgi sahibi olmak.

Kalite sistem mühendisi maaşları firmaların ölçeklerine ve faaliyet alanlarına göre değişebilmektedir. Kariyer.net’in sunduğu kalite kontrol mühendisi iş ilanları içerisinde yer alan kariyer fırsatlarını değerlendirebilirsiniz.

  • Ortalama Maaş

    Detayları Gör
  • 45.000 ₺ / Aylık
  • 333 kişinin ortalama maaşıdır.
kariyer.net